BILDSPEL OCH FÖREDRAG / FÖRELÄSNINGAR OM STORSTÄDER
Stockholm med Gamla stan samt London och New York
Program av och med Eric HammerinSamtliga fyra program om storstäder består av både bildspel och föreläsning / föredrag.
Om man vill ha endast bildspelet ( kanske för att tiden är knapp i sammanhanget ) går det också bra. Alla bildspelen står för sig själva, så att säga. Då har man c:a 20 - 25 minuter programtid. Berättandet före eller efter kan anpassas inom ganska vida ramar.

Om det passar in i ert arrangemang svarar jag gärna på frågor och samtalar med publiken efter själva bildspelet.

För praktiska detaljer om mina bildspel och hur du bokar dem, gå till startsidan för bildspel.


Direktlänk till mina föreläsningar / berättarprogram.


Till startsidan


STOCKHOLM - Europas vackraste huvudstad bildspel

Evert Taube och stadshuset © Eric Hammerin
Riddarholmen sedd från stadshusets terass © Eric Hammerin Högvakten © Eric Hammerin Drottningholm © Eric Hammerin

Vi ”landsortsbor” får ju ofta höra hur ”fiiint” det är i ”staaan”.
Det här behöver nog undersökas, eller vad säger ni?

På nuvarande Gamla Stans norra strand fanns vid vikingatidens slut en sank äng där man bl.a. agnade sina fiskedon och platsen kallades Agnefit. Det var här Stockholm började med några småhus vid vattnet, vid Strömmen. Här fiskar man än idag. Framåt 1200-talets slut blev Stockholm platsen för maktens säte i Svea rike och övertog då rollen som huvudort från Sigtuna och Uppsala. De allra äldsta spåren av bebyggelse finns inte kvar, men på några ställen i Gamla Stan hittar vi valv och väggar av tegel från 1300-talet. Stockholms historia är intressant! Stockholm har vid det här laget hunnit bli c:a 750 år och har många kulturupplevelser i beredskap åt besökaren.
Följ nu med mig på en tur genom kungliga huvudstaden! Vi som bor söderut i landet åker kanske inte så ofta till Stockholm, trots att staden ibland sägs vara Europas vackraste huvudstad.
Gamla Stan med sina vindlande gränder är förstås en av de miljöer vi besöker, men Skansen, Valdemarsudde, Haga, Globen, Drottningholm och många platser hinner vi också med, t.ex. riksdagshuset, där det tvetydigt sägs att det ” fattas kloka beslut ”. Sagerska palatset, statsministerbostaden, var i praktiken under flera år landets mest ståndsmässiga övernattningsrum, för landets ledare ( Göran Persson ) ville ju helst bo i Malmö. Och det får vi väl ha förståelse för…….

Programmets uppläggning är:
1) Introduktion / berättande.
2) Bildspel 25 minuter.
3) Frågor och svar / mer berättande.

Total tid som regel omkring 40 – 50 minuter.GAMLA STAN - Stockholm 750 år 1252 – 2002 bildspel

Mårten Trotzigs gränd © Eric Hammerin Stortorget © Eric Hammerin Riddarhuset © Eric Hammerin Bebyggelse på Riddarholmen © Eric Hammerin

Variant av programmet Stockholm (ovan), men handlar enbart om Gamla Stan med Riddarholmen och Helgeandsholmen och har mera tonvikt på utvecklingen av Stockholm som stad genom historien / tiden.
Programmets uppläggning är som ovan, men bildspelet är 19 minuter och är en betydligt utökad version av Gamla Stan-avsnittet i Stockholms-bildspelet.


Hjärtligt välkommen till LONDON bildspel

Utanför puben på väg hem från jobbet © Eric Hammerin The Houses of Parliament © Eric Hammerin
Skyltfönster med speglingar © Eric Hammerin Drottning Victoria-statyn utanför Kensington palace © Eric Hammerin

Europas största stad har lockat många besökare genom åren och för oss svenskar har London varit ett favoritresmål i flera decennier. När romarna invaderade Britannien för 2.000 år sedan fanns bara en liten by på platsen där de valde att uppföra sitt fort Londinium. Genom tiderna har staden expanderat och från London styrdes sedan det Brittiska imperiet. I det här programmet tar vi en titt på många av de givna sevärdheterna, t.ex. St. Pauls-katedralen, Towern, Westminster Abbey, Buckingham palace, The Houses of Parliament, m.m., men också en del annat som inte är riktigt lika självklart.

Programmets uppläggning är :
1) En sammanfattning, där jag berättar den fantastiska historien om London fram till nutid.
2) Ett bildspel om London på 25 minuter.
3) Möjlighet att ställa frågor.

Programtid 40 – 60 minuter enligt önskemål.Manhattan - NEW YORK - Världens centrum bildspel

Vy över Manhattan © Eric Hammerin The star-spangled banner, amerikanska flaggan © Eric Hammerin
Inifrån Guggenheimmuséet © Eric Hammerin Times Square © Eric Hammerin

New York är en världsmetropol i så hög grad att man kanske borde säga Världens Metropol. Härifrån startas och styrs mycket av det som händer i den moderna världen; trender inom mode, konst, musik, reklam, arkitektur, m.m.
The Stock Exchange, börsen i New York, omsätter mer än alla andra börser i världen gör tillsammans.
Det här programmet handlar nästan uteslutande om Manhattan, eller faktiskt södra halvan av Manhattan. Det är det vi brukar tänka på när vi säger New York, t.ex. Broadway, 5:e Avenyn, Empire State Building, Central Park, Frihets-gudinnan, Guggenheimmuséet, Times Square, gula taxibilar……..
Italienaren Verrazano var 1524 den förste europé som seglade in och landsteg hos Algonquin-indianerna på ön Man-a-hat-ta. Drygt hundra år senare köpte holländaren Peter Minuit ön och startade en pälshandelsstation. Ja, sedan var det i full gång, så att säga. New York var t.o.m. Amerikas huvudstad några år i slutet av 1780-talet. Staden växte och blev centrum för immigrationen till det väldiga Amerika när miljoner européer flydde från fattigdom och trångsynthet till det nya livet i den Stora Friheten. New York blev världens kulturella smältdegel.
För 100 år sedan var New York världens näst största stad med 3 miljoner invånare. Från 1902 fram till 1970-talet var det i stort sett en tävling på Manhattan om vem som kunde bygga högst i världen. Manhattans skyline är berömd. Ja … och så hände ju något den 11 september 2001...

Programmets uppläggning är:
1) Kort introduktion.
2) Bildspel om Manhattan, New York (26 min.).
3) Berättande och möjlighet till frågor och kommentarer / diskussion.

Programtid 40 – 60 minuter enligt önskemål.! Om du kommit in på denna sida via sökmotor kan du klicka här för att gå till huvudsidan erichammerin.com.

Direktlänk till mina föreläsningar / berättarprogram.